Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ «Τσουβαλιάζει» βίλες και πρώτες κατοικίες

rizospastis
Για το νέο φορομπηκτικό σαφάρι είσπραξης προστίμων από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων από 20 έως 40 χρόνια, ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Επανέλαβε τα όσα είπε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και ισχυρίστηκε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα, ειδικά στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια και το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν. Κατά τον υπουργό επιχειρείται να βρεθεί η «χρυσή τομή μεταξύ του χειρισμού της πραγματικότητας και της δίκαιης ρύθμισης» ενώ -όπως είπε - δεν θα επιβραβευθούν οι «καραμπινάτες περιπτώσεις αυθαιρεσιών». Ωστόσο, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ουσιαστικά «τσουβαλιάζει» όσους έχτισαν αυθαίρετες βίλες πολλών τετραγωνικών και επαύλεις, με αυτούς που έχτισαν ένα αυθαίρετο σπιτάκι που το χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία και τώρα τους ζητά, εκτός από τα πρόστιμα, να πληρώσουν και πανάκριβες εισφορές σε γη και χρήμα για να το διατηρήσουν για 40 χρόνια. Από τις ρυθμίσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα εξαιρεθούν τα κτίσματα σε δάση, αιγιαλό, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους και ισχυρίστηκε ότι οι υποχρεώσεις που θα τεθούν από το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση των ακινήτων θα είναι τέτοιες που θα αποτρέπουν μια νέα γενιά αυθαιρέτων.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε την Επιτροπή για τις γενικότερες προτεραιότητες του υπουργείου του και είπε ότι έχει τη βούληση να «ξεπαγώσει 20 μεγάλες επενδύσεις στη χώρα οι οποίες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα», χωρίς όμως να αναφέρει ποιες είναι αυτές.
Σχετικά με τους ΧΥΤΑ και ειδικά αυτόν της Κερατέας είπε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα εκδοθεί διεθνής προανακοίνωση με διαβούλευση και των τευχών δημοπράτησης, όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία. Ανέφερε ότι το έργο θα γίνει με προδιαγραφές και είπε ότι το μόνο που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση και σε μικρότερη έκταση ή αν θα υπάρξει εναλλακτική χωροθέτηση, όπως έχουν προτείνει οι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου