Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΕΚΑΣ-Ακόμα λιγότεροι δικαιούχοι με τα νέα κριτήρια

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ

«Σταγόνα στον ωκεανό» το ΕΚΑΣ μπροστά στο χρόνιο πάγωμα των συντάξεων και την κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας
MotionTeam
Στους 15.000 φτάνουν οι συνταξιούχοι που αποκλείονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το δικαίωμα να παίρνουν το λεγόμενο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 2011. Στην εγκύκλιο που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζονται τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και τα οποία γίνονται ακόμα πιο αυστηρά, στερώντας ακόμα περισσότερους συνταξιούχους από το ΕΚΑΣ, τους κόβουν δηλαδή και τα πενιχρά ποσά που τους δίνανε εντείνοντας παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση.
Η αυστηροποίηση των κριτηρίων γίνεται με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος. Μέχρι σήμερα λαμβάνονταν υπόψη το ετήσιο ατομικό και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα. Στο εξής, θα λαμβάνεται υπόψη και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα (π.χ. τόκοι από καταθέσεις). Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται από το ΕΚΑΣ συνταξιούχοι, που, ύστερα από χρόνια εργασίας, κατάφεραν να βάλουν στην άκρη κάποια μικροποσά ή το εφάπαξ που πήραν και το αποταμίευσαν.
Από την άλλη μεριά, η ίδια η καταβολή του ΕΚΑΣ και σε αυτούς που το δικαιούνται δεν μπορεί να συμβάλει στο ελάχιστο στο μεγάλο χτύπημα που έχει φέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι οργανισμοί του κεφαλαίου, στις συντάξεις και γενικότερα στα εισοδήματα των συνταξιούχων και


των μισθωτών. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την κατάργηση, ουσιαστικά, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος Αδείας και την αντικατάστασή τους από ένα ποσό που φτάνει συνολικά τα 800 ευρώ μεικτά. Οπως και το πάγωμα των συντάξεων τουλάχιστον μέχρι το 2013.
Τα κριτήρια καταβολής
Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι συνταξιούχοι για την καταβολή του ΕΚΑΣ ισχύουν αθροιστικά και είναι τα εξής:
α) Να έχουν συμπληρώσει την 1 Γενάρη 2011 το 60ό έτος της ηλικίας (για συνταξιούχους γήρατος και θανάτου. Δεν απαιτείται στις περιπτώσεις συνταξιούχων λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους).
β) Συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ.
γ) Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 9.884,11 ευρώ.
δ) Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ.
Από τα παραπάνω, αφαιρούνται ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στη σύνταξη και τυχόν επιδόματα που χορηγούνται σε πολύτεκνες μητέρες, στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για το 2011 λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2010, η οποία περιλαμβάνει εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί το 2009.
ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων - στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα - εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας - δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.
Τα ποσά ανά κλιμάκιο
Με βάση τα παραπάνω, για εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα:
  • Μέχρι 7.715,65 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ το μήνα.
  • Από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 172,50 ευρώ.
  • Από 8.018,27 έως 8.219,93 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 115 ευρώ και
  • από 8.219,94 έως 8.472,09 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 57,50 ευρώ.
Επίσης, δημιουργείται ακόμα μία κατηγορία που θα παίρνει 30 ευρώ το μήνα (!) εάν το καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις και μισθούς κυμαίνεται από 8,472,10 έως 9.200 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα φθάνει τα 13.500 ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι αυτού του ποσού που ούτε φιλοδώρημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, θα φθάνουν τις 70.000.
r 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου