Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τιμή και δόξα στους πεσόντες της Παργινόσκαλας

Ο Αγώνας συνεχίζεται από 'κει ψηλά... 

πηγή atpreveza


«Χαμογελάμε κατά μέσα. Αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα. Παράνομο χαμόγελο, όπως παράνομος έγινε κι ο ήλιος, παράνομη και η αλήθεια. Κρύβουμε το χαμόγελο, όπως κρύβουμε στην τσέπη μας, τη φωτογραφία της αγαπημένης μας, όπως κρύβουμε την ιδέα της λευτεριάς, ανάμεσα στα δυο φύλλα της καρδιάς μας. Όλοι εδώ πέρα έχουμε έναν ουρανό και το ίδιο χαμόγελο. Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. Αυτό το χαμόγελο, κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τα πάρουν». Αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου μπορούν να αποτυπώσουν την ατμόσφαιρα συγκίνησης, τιμής, ιστορικής μνήμης και αγώνα, που επικράτησε χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Παράρτημα Πρέβεζας) και η Κ.Ο. Πρέβεζας του ΚΚΕ, στην Παργινόσκαλα, για τη δολοφονία 48 αγωνιστών τον Σεπτέμβριο του 1944, από «το χτύπημα των αγγλοαμερικάνων επικυρίαρχων και των ντόπιων υποτακτικών τους», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ Πρέβεζας.

20
Η ελληνική σημαία με τα εμβλήματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού ξεδιπλώθηκε και κυμάτισε και πάλι. Ήταν το... «σύνθημα». Το «σύνθημα» για να σηκωθούν 48 αριστερές γροθιές εκεί ψηλά και να πουν με τον δικό τους τρόπο: «Ο Αγώνας συνεχίζεται...». Κάποια δάκρυα ήταν λογικό να κυλήσουν σε ορισμένα μάγουλα. Ήταν άλλωστε της ημέρας...
Στο σημείο ήταν παρόντες μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ και του ΚΚΕ, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και μεμονωμένα άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως για παράδειγμα ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας, επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Γιάννης Ρέντζος (το επώνυμο Ρέντζος είναι αρκετές φορές γραμμένο πάνω στην πλάκα του μνημείου της Παργινόσκαλας), αλλά και άλλοι.
Ο χώρος του μνημείου ήταν «εμπλουτισμένος» με σπάνια ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου, όπως φωτογραφίες και δημοσιεύματα εφημερίδων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνιζε η κ. Ειρήνη Κατσιώτη, η οποία στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι η θυσία της 


Παργινόσκαλας αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να αγωνίζονται και πρόσθεσε πως η θυσία των 48 ηρώων θα θυμίζει σε όλους πως το δίκιο του λαού είναι πάντα πιο ισχυρό από το δίκιο του κεφαλαίου και των τυράννων. «Αλίμονο σε αυτούς που το ξεχνούν! Στεκόμαστε όρθιοι. Τιμή και δόξα στους πεσόντες της Παργινόσκαλας», ήταν η χαρακτηριστική της φράση.
13
Εψάλη στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση. Τη «σκυτάλη» πήραν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, Δώρα Μπάκου και Θοδωρής Κατσούλας, οι οποίοι εξέφρασαν το μήνυμα της θυσίας της Παργινόσκαλας, εξιστορώντας ιστορικά γεγονότα μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις ημέρες και στάθηκαν στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη Ελλάδα. Η νεαρή μάλιστα απήγγειλε και στίχους από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου.


Η Ειρήνη Παπαδημητρίου επίσης απήγγειλε την «Καντάτα για τη Μακρόνησο» του Γιάννη Ρίτσου και ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Τάσου Κοντομίχη, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής και της ΚΟ. Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας του ΚΚΕ.
Ο κ. Κοντομίχης έκανε μία λεπτομερή και εμπεριστατωμένη αναφορά στα γεγονότα εκείνων των ημερών στην Πρέβεζα και το «πρελούδιο» της εμφύλιας σύρραξης στην Ελλάδα, ενώ προχώρησε και σε μία πολιτική ανάλυση των δεδομένων εκείνης της εποχής και των συσχετισμών δύναμης στον ελλαδικό χώρο.
Επικαιροποίησε το μήνυμα της θυσίας της Παργινόσκαλας, χρησιμοποιώντας απτά παραδείγματα από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.
Στη συνέχεια η Ελπίδα Παπαδημητρίου απήγγειλε ποίημα για τους εκτελεσθέντες της ΕΠΟΝ και ακολούθως έγινε το προσκλητήριο νεκρών.
Στεφάνια κατέθεσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας, η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ποίημα του κ. Γιώργου Σκλαβενίτη και στίχους του Γιάννη Ρίτσου.

Για την ιστορία οι 48 εκτελεσθέντες στην Παργινόσκαλα ήταν οι παρακάτω:
  1. Αβντεσιάν Θεόδωρος
  2. Αντωνάτος Σπύρος
  3. Βάιος Αρμένης
  4. Γιαμάς Δημήτριος
  5. Ζαρονίκας Ιωάννης
  6. Κακαβούλης Σπύρος
  7. Καλομοίρης Φώντας
  8. Κανέλος Αριστείδης
  9. Καστάνης Ηλίας
  10. Κατηνιώτης Παντελής
  11. Κατσιγιάννης Ηλίας
  12. Κλοντζάρης Ξενοφών
  13. Κοντός Χρήστος
  14. Μαϊδάτσης Χρήστος
  15. Μαρινόπουλος Γεώργιος
  16. Μπαρκούζος Κωνσταντίνος
  17. Μπίτης Κωνσταντίνος
  18. Νικολαϊδης Γεώργιος
  19. Πριμηκίρης Αλέξιος
  20. Πριμηκίρης Ιωάννης
  21. Ρέντζος Κοσμάς
  22. Ρέντζος Μιχαήλ
  23. Ρέντζος Μιχαήλ
  24. Ρόβας Παντελής
  25. Σταμουλάκης Νίκος
  26. Τάσογλου Πρόδρομος
  27. Τραυλός Σπύρος
  28. Σπάθης Νίκος
  29. Φεραδούρος Τιμόθεος
  30. Ηλίας Ηλίας
  31. Μεγαλογένης Σπύρος
  32. Πετρίτης Γρηγόριος
  33. Μπανάκος Θεόδωρος
  34. Καββαδίας Θεόδωρος
  35. Κοντός Νικόλαος
  36. Λεόπουλος Χρήστος
  37. Σαμιώτης Νικόλαος
  38. Αναγνωστόπουλος Περικλής
  39. Καλδάνης Δημήτριος
  40. Πανάγος Γεώργιος
  41. Πεπόνης Αλέξανδρος
  42. Γκόγκας Θεοχάρης
  43. Διαμάντης Χαράλαμπος
  44. Δρόσος Απόστολος
  45. Κύρλας Σιδέρης
  46. Δημήτρης Πέτρης
  47. Βασίλης Τσούκης
  48. Τρομπέτας Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου