Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

FOPPEN ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ



Το διατροφικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στην πόλη της Πρέβεζας με παγκόσμιες όμως προεκτάσεις, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Ολλανδικής πολυεθνικής Foppen (Olympic paling en zalm) αναδεικνύει ότι όσο κυριαρχούν ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη αγορά, το πρόβλημα της διατροφής όλο και θα επιδεινώνεται.   
Όσο δηλαδή το κέρδος θα αποτελεί το βασικό κριτήριο παραγωγής των τροφίμων, το διατροφικό πρόβλημα θα οξύνεται, η δημόσια υγεία θα υπονομεύεται, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται και οι οποιοδήποτε έλεγχοι θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα λειτουργούν σαν άλλοθι για να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.
Αυτό όμως είναι μόνο η μία πλευρά, η άλλη εξίσου όμως


 σημαντική πλευρά είναι πως εταιρείες σαν τη Foppen στην προσπάθεια για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους χρησιμοποιούν πρακτικές και τρόπους που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, ωράρια, μισθούς, θα αντιτίθενται σε κανόνες υγιεινής, ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Για παράδειγμα στη Foppen οι εργαζόμενοι δουλεύουν παράνομα με μισθούς της ΕΓΣΣΕ και όχι της οικείας κλαδικής σύμβασης της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Γάλακτος-Ποτών. Δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και αμείβονται με ψίχουλα (400 ευρώ και κάτι για τους νεοπροσλαμβανόμενους κάτω των 25 χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά). Οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι μηνιαίες, διμηνιαίες κλπ για να μπορούν να εκβιάζονται οι εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο. Το καλοκαίρι τους επιβάλλουν εργάζονται στους 40ο ενώ οι νόμοι απαγορεύουν την εργασία σε αυτές τις συνθήκες με ατέλειωτες υπερωρίες. Απαγορεύεται να αρρωστήσεις, απαγορεύεται να έχεις παιδιά, απαγορεύεται να έχεις δικαιώματα. Απαγορεύεται παράνομα ο συνδικαλισμός (εμείς δεν θέλουμε τέτοια εδώ, αναφέρει η προϊσταμένη του εργοστασίου), απαγορεύεται η παρουσία και η ενημέρωση των εργαζομένων από μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου. Βιντεοσκοπούνται!!! οι συνδικαλιστές που πλησιάζουν τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματα τους.
Αυτή την εταιρεία στην απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη φύλαγαν σαν σεκιούριτι οι κρατικές δυνάμεις καταστολής με εντολή εισαγγελέα (δικαίωμα στην εργασία το ονόμασαν). Αυτής της εταιρείας τους ξεζουμισμένους εργαζόμενους τρομοκρατούσαν να μην απεργήσουν οι παραταγμένοι αστυνόμοι με τα τσιράκια της εργοδοσίας. Αυτής της εταιρείας τα κέρδη περιφρουρούσε η κυβέρνηση, γιατί τελικά αυτή είναι η δουλειά της. 
Γι’ αυτό σήμερα κανείς δε πρέπει να έχει αυταπάτες, κοινός παρανομαστής της μεγιστοποίησης του κέρδους τέτοιων εταιρειών είναι τα εκάστοτε διατροφικά σκάνδαλα και το ξεζούμισμα των εργατών. Είναι μονοδιάστατο να βλέπεις σήμερα ένα διατροφικό σκάνδαλο ξέχωρα από της εκμετάλλευση των εργατών.
Οι βιομηχανίες και πολυεθνικές τροφίμων, μαζί με κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους. Αφού η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ. Τόσο η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι άλλες δυνάμεις που πίνουν νερό στην υγεία της ΕΕ (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. κλπ), αυτό που κάνουν είναι να βάζουν πλάτες στην ευρωπολιτική της διατροφικής εξάρτησης, της ακρίβειας και των διατροφικών σκανδάλων, της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Προκειμένου να συγκαλύψουν αυτήν την πολιτική, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποπροσανατολίσουν την εργατιά, την αγροτιά και όλα τα λαϊκά στρώματα.
Είναι φανερό όμως πως τα εργατικά  ζητήματα και της διατροφής αποτελούν ένα ταξικό πολιτικό πρόβλημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και γενικότερα, όλα τα λαϊκά στρώματα.
Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί οι αγώνες της εργατιάς, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, όλων των λαϊκών στρωμάτων να είναι συντονισμένοι και να φθάνουν μέχρι την αιτία του. Να στοχεύουν και να συνδέονται με το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας και ποιοι την έχουν.
Όσο επομένως τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών τόσο τα διατροφικά σκάνδαλα θα πληθαίνουν και οι εργάτες θα οδηγούνται στην φτώχια και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό ο αγώνας για υγιεινά φθηνά τρόφιμα και εργατικά δικαιώματα είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πάλη για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, που θα περικλείει και τη βιομηχανία τροφίμων και τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία στον αγροτικό τομέα, με την ανάπτυξη παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με τον κεντρικό σχεδιασμό που μόνο μια λαϊκή εργατική εξουσία μπορεί να υλοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου