Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η επίσημη εισφοροδιαφυγή


Αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου εκμεταλλευτικού συστήματος είναι τα φαινόμενα της επίσημης φοροαποφυγής, της μη πληρωμής φόρων για επιχειρηματικά εισοδήματα και κέρδη, δηλαδή, στοιχείο αξεδιάλυτα συνυφασμένο στο πεδίο ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Μπορεί οι κυβερνώντες να θορυβούν για τη... φοροδιαφυγή, ωστόσο τα μέτρα που παίρνουν λεηλατούν τα λαϊκά στρώματα και διευρύνουν τη μη πληρωμή φόρων για επιχειρήσεις - επιχειρηματίες.
Η διαφημιζόμενη από τη συγκυβέρνηση επιχείρηση μείωσης της φοροδιαφυγής, της δήθεν τιμωρίας όσων πέσουν στην «τσιμπίδα» της αστικής νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αποδείχνεται απάτη ολκής, που τόσο συνολικά όσο και στις επιμέρους διατάξεις της είναι κομμένη και ραμμένη στις προδιαγραφές της πλουτοκρατίας. Η φοροδιαφυγή «ανθίζει» ταυτόχρονα και παράλληλα με τα καπιταλιστικά κέρδη, λειτουργεί και ως συμπληρωματικό εργαλείο της επίσημης φορολογικής πολιτικής, των αλλεπάλληλων φοροελαφρύνσεων μέχρι και της πλήρους χορηγούμενης ασυλίας για βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν στη διάθεσή τους απόλυτα νόμιμους τρόπους, σωρεία από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, «παράθυρα» και ορθάνοιχτες «πόρτες».Έχουν μαζί τους, στο πλάι τους και συμπαραστάτες τους τις κυβερνήσεις, το νομικό οπλοστάσιο, λεγόμενους «αναπτυξιακούς νόμους» και «κίνητρα» είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε σε φάση άνθησης της κερδοφορίας τους και αύξησης στο παραγόμενο ΑΕΠ.
Η προπαγανδιστική επιχείρηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα θύματα με τους θύτες, να διαμορφώσει στο λαό την ολότελα ψευδή εντύπωση τάχα ότι άλλος λίγο άλλος περισσότερο όλοι μαζί «φταίμε», προκειμένου στη συνέχεια να αιτιολογήσουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα. Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, στήνουν τις νέες φοροθηλιές πάνω στα διαλυμένα λαϊκά


εισοδήματα μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Για παράδειγμα, ενόψει της εφαρμογής του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ήδη «τσεκάρουν» δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που αφορούν στις καταναλώσεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τεχνική διόγκωση του λαϊκού εισοδήματος και για την επιβολή αυξημένων φόρων και άλλων χαρατσιών. Επικαλούνται τον ...περιορισμό της φοροδιαφυγής, λες και τα μονοπώλια, μεγαλομέτοχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι θα είχαν «πρόβλημα» με τους λογαριασμούς του... νερού ή ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν το απολύτως ελεύθερο να διακινούνται στις τράπεζες της Ελβετίας, τους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.
Για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο έρχονται να διευρύνουν τις επίσημα εκχωρούμενες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι σχετικές διατάξεις βρίθουν και στο υπό συζήτηση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο, ταυτόχρονα και παράλληλα με τα νέα ασήκωτα χαράτσια πάνω στο λαϊκό εισόδημα. Και η σπέκουλα της συγκυβέρνησης γύρω από τη φοροδιαφυγή αποτελεί την προαναγγελία και για τα επόμενα μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.
Τα «μπιχλιμπίδια» περί φοροδιαφυγής τούς βοηθούν στο να κρύψουν την πραγματικότητα, το γεγονός ότι ενόσω τα μονοπώλια θα αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής, η φοροληστεία του λαού θα συνεχίζεται, ενώ «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για τη ρήξη και την ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τα φαινόμενα και τις εκφάνσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος.
  «Η Άποψή Μας» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου