Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΣΟΙ;Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πόσοι; (1)
Το ερώτημα τέθηκε από τον Αλμέιντα Γκαρέτ, τον μεγάλο Πορτογάλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα του 18ου αιώνα (από το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, «Το Τετράδιο», εκδόσεις «Καστανιώτη»):
*
«Κι εγώ ρωτώ τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς, τους ηθικολόγους: υπολόγισαν ποτέ τον αριθμό των ατόμων που υποχρεωτικά καταδικάζονται σε αθλιότητα, σε άνιση εργασία, σε εξαχρείωση, σε αφροσύνη, σε διεφθαρμένη άγνοια, σε ανίκητη δυστυχία, σε απόλυτη ένδεια, για να παραχθεί ένας πλούσιος;».

Πόσοι; (2)
Στην πέμπτη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη σύμφωνα με τη λίστα του «Bloomberg» φιγουράρει και το όνομα του Σουηδού επιχειρηματία Ingvar Kamprand, γνωστού κυρίως για τα καταστήματα ΙΚΕΑ που διαθέτει σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Η περιουσία του εν λόγω το 2012 - παρά την καπιταλιστική κρίση - αυξήθηκε και το συνολικό «θησαυροφυλάκιό» του έφτασε να αποτιμάται στα 42,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια απάντηση για το «πώς γίνονται τα λεφτά» σε αυτόν το μάταιο κόσμο ο κ. Kamprand την έδωσε πριν λίγο διάστημα και στην πατρίδα μας.
Ο υπερογδοντάχρονος μεγαλοκαπιταλιστής, μέλος της χιτλερικής ναζιστικής νεολαίας στα νιάτα του, κάνοντας χρήση του προσχήματος της κρίσης
(λέμε «πρόσχημα» γιατί στην περίπτωσή του η επίκληση της κρίσης μόνο προσχηματική είναι, αφού η κρίση τον κάνει πιο πλούσιο)
...ο κ. Kamprand, λοιπόν, μετά των εγχώριων συνεταίρων - αντιπροσώπων του, «έπεσε» με τον «όγκο» των δισεκατομμυρίων του πάνω στους εργαζόμενους κι εκμεταλλευόμενος και τη νομοθεσία επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών σε ποσοστό 11%. Απέλυσε όποιον αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού. Εντατικοποίησε ακόμη περισσότερο τη δουλειά των μισθωτών σκλάβων στην πολυεθνική του.
Ετσι ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, και οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ, ειδικότερα, μπορούν να ελπίζουν ότι στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της περιουσίας του κ. Kamprand εντός του 2013
-- όπως προσδοκά ο κ. Σαμαράς ο οποίος συναντιέται με εκπροσώπους πολυεθνικών στη χώρα και ο οποίος σήμερα ανακοινώνει «επενδυτικό» πρόγραμμα --
θα έχουν κι αυτοί τη δική τους, ιδιαίτερη, συμβολή...


Πόσοι; (3)
H αμερικανική αλυσίδα «Walmart» αυτοπροσδιορίζεται ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής του πλανήτη. Στις αρχές του 2012 λειτουργούσε περισσότερα από 9.600 καταστήματα σούπερ μάρκετ σε 28 χώρες του κόσμου με περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Μέσα στο 2012 οι καθαρές πωλήσεις της πολυεθνικής άγγιξαν τα 444 δισ. δολάρια.
Οι Κρίστι Γουόλτον, Τζιμ Γουόλτον, Ρομπ Γουόλτον και η Αλις Γουόλτον είναι οι ιδιοκτήτες «Walmart» και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του «Bloomberg» με περιουσία 29,5 δισ., 28,1 δισ., 27,5 δισ. και 27,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβρη οι 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι της «Walmart» στις ΗΠΑ προχώρησαν σε απεργία, βγήκαν στους δρόμους 46 Πολιτειών και κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας στην πολυεθνική που προσομοιάζουν με κάτεργο και όπου ο συνδικαλισμός όχι μόνο απαγορεύεται αλλά διώκεται.
Μια από τις πιο... φιλεργατικές τακτικές της «Walmart» απέναντι στους εργαζόμενούς της είναι να αφαιρεί τις καρέκλες από τους ηλικιωμένους υπαλλήλους της, ειδικά αυτούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ώστε να τους εξουθενώνει από την ορθοστασία και να τους εξαναγκάζει σε παραίτηση ώστε να απαλλάσσεται από τις αποζημιώσεις για τη συνταξιοδότησή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου